Παιδιά και νηπιαγωγοί αποτελούν μια δυναμική ομάδα!
Συνεργάζονται και οργανώνουν σχέδια εργασίας / projects. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται μέσα από τα ενδιαφέροντα των παιδιών καθώς και από το ευρύτερο περιβάλλον (κοινωνικό, ιστορικό, πολιτιστικό, τεχνολογικό). Βιωματικά, με κύριο εκπαιδευτικό εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι, ερευνούν τα επιλεγμένα θέματα σε όλα τα γνωστικά πεδία: γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία, φυσικές επιστήμες, τέχνη, τεχνολογία κτλ., αξιολογούν και συνδέουν τη γνώση με τη ζωή τους. Οι παιδαγωγοί δημιουργούν το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια, αυτοεκτίμηση και αποδοχή από τα μέλη της ομάδας και παράλληλα αναπτύσσουν την αλληλεγγύη προς τους άλλους. Η εμπιστοσύνη των παιδαγωγών στις ικανότητες τους τα βοηθάει ν’ αναλάβουν ενεργό δράση στη διαδικασία της μάθησης. Κάνουν έρευνα, πειραματίζονται, σχεδιάζουν, αναλύουν και συνθέτουν, αξιολογούν, παίρνουν αποφάσεις, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες, συνεργάζονται. Αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη. Επεξεργάζονται με στοχαστικότητα τις εμπειρίες τους αναζητώντας νέες. Κάθε βιωματική δραστηριότητα για τα παιδιά είναι μια προσωπική εμπειρία από την οποία αντλούν ευχαρίστηση αλλά και πρόκληση να δομούν μια «γνώση βάθους» για την πραγματικότητα που τα περιβάλλει.
Κατά την ανάπτυξη του project δραστηριοποιούνται όχι μόνο στο σχολείο αλλά και σε χώρους όπου μπορούν να διευρύνουν την έρευνά τους, δηλ. έχουν παιδαγωγικό ενδιαφέρον. Μαθαίνουν ότι η γνώση δεν περιορίζεται μόνο στα όρια του σχολείου.
(ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΆ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΆ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ)
Ενεργοποιούνται και σε δραστηριότητες που αναδύονται μέσα από την συνεργασία: παιδί- νηπιαγωγός- οικογένεια. Οι γονείς έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία για τα παιδιά. Η δημιουργική εμπλοκή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχύει την ικανότητα τους στη μάθηση.
Στο «γελαστό πορτοκάλι» τα θεμέλια στην εκπαίδευση είναι η Φιλία!
Τα παιδιά κατακτούν τη γνώση μέσα από τη δημιουργική αλληλεπίδραση και τις υγιείς σχέσεις που αναπτύσσουν με τους συνομηλίκους τους και τους παιδαγωγούς. Κάθε project αποτελεί μια σπουδαία περιπέτεια στη Φιλία και τη Γνώση!
Οι γονείς ενημερώνονται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
- Λαμβάνουν στο προσωπικό τους e-mail:
- Ενημερωτικές επιστολές για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το παιδί τους.
- Φωτογραφικό υλικό και βίντεο από τις διάφορες δραστηριότητες των παιδιών. Το υλικό αυτό αποστέλλεται κάθε εβδομάδα.
- Οργανωμένα σχέδια εργασίας, ώστε με το παιδί στο σπίτι να παίξουν και να το βοηθήσουν να συνεχίσει και ν’ αναπτύξει την έρευνά του.
- Μετά την ολοκλήρωση κάθε project, σε εύλογο χρονικό διάστημα, παραλαμβάνουν στο σπίτι , τον ατομικό φάκελο (portfolio) του παιδιού, που περιέχει χρονολογημένο υλικό από το σύνολο της δουλειάς του όπως: εικαστικά έργα, φύλλα εργασίας, δείγματα γραφής, κατασκευές, διαγράμματα, αξιολογήσεις, DVD με σχετικές φωτογραφίες και βίντεο κτλ.
- Σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνουν προσωπικές συναντήσεις με τη νηπιαγωγό του παιδιού τους. (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ)
Οι γονείς συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα:
- Σε επισκέψεις σε μουσεία που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο. Παιδιά, γονείς και νηπιαγωγοί τότε ζούνε αξέχαστα μουσειοταξιδέματα!
- Σε «Ανοιχτά Εκπαιδευτικά Προγράμματα». (ΔΕΙΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ)
- Στη θεατρική παράσταση που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι, στο κηποθέατρο του Παπάγου. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τις περιπέτειες (projects) των παιδιών στη Γνώση. Σε αυτή, τα παιδιά, παρουσιάζουν τις εμπειρίες τους από τη δουλεία τους καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. (ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ: ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ)
- Τον Οκτώβριο (ή Νοέμβριο) οι γονείς έρχονται ένα απόγευμα στο «γελαστό πορτοκάλι». Οι νηπιαγωγοί & τα παιδιά, τους προσκαλούν σε βιωματικές δράσεις και όλοι μαζί ζούνε μια καταπληκτική περιπέτεια στη Φιλία και στη Γνώση! Κατανοούν έτσι τις διαδικασίες της ενεργητικής μάθησης μέσα από τις οποίες τα παιδιά διερευνούν και προσεγγίζουν τη γνώση αλλά και την αξία του ρόλου τους στην εκπαίδευση του παιδιού τους. (ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΝΕΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα - Δραστηριότητες
- Ψυχοκινητικές & Αισθητηριακές Δραστηριότητες, οι οποίες βοηθάνε το παιδί να ενεργοποιηθεί σ’ όλους τους τομείς ανάπτυξης: κοινωνικό, νοητικό, συναισθηματικό, βιολογικό.
- Μουσική: Σε συνεργασία με τους μουσικούς από το Εθνικό Ωδείο Χολαργού, καθημερινά, δραστηριοποιούνται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Όλα είναι Μουσική!»
- Θεατρικό παιχνίδι
- Θέατρο κούκλας
- Εικαστικά Εργαστήρια Ελεύθερης Επιλογής & Έκφρασης : ζωγραφική, πηλοπλαστική, κολλάζ, κατασκευές, μάσκα κτλ.
- Μουσειακή Αγωγή
- Καλλιέργεια του προφορικού λόγου. Εισαγωγή στις διαδικασίες ανάδυσης του γραπτού λόγου.
- Εισαγωγή στις μαθηματικές έννοιες.
- Ιστορία (ιστορία, μυθολογία, θρησκευτικά, λαογραφία)
- Νέες Τεχνολογίες / Ρομποτική
- Περιβαλλοντική Αγωγή
- Παιχνίδια στα Αγγλικά : καθημερινά δραστηριοποιούνται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “first steps in English”
- Φυσική Αγωγή
- Κολύμβηση
- Αθλοπαιδιές